Naujienos — oksidacija
LABAI TRUMPAI APIE ŽALIĄJĄ IR JUODĄJĄ ARBATAS
antioksidantai arbata fermentacija gaurometis juodoji arbata oksidacija žalioji arbata
Edvardas KazlauskisVa, skaitau internetiniame laikrašty apie jauną gražią panelę, kuri važiavo į arbatos kraštą, baigė ten arbatos mokyklą, gavo diplomą ir pasidalijo žiniom apie arbatas. Šaunu. Tik ką mokė toje mokykloje, jei pašnekovė primygtinai mus tikina, kad antioksidantinės žaliosios ir juodosios arbatos savybės yra tokios pat?.. Nežinau. Taigi taigis...Visi juk žino, kad juodoji arbata yra fermentuoti žali neapdoroti arbatmedžių lapai, nors terminas „fermentacija“ gal nelabai ir tinka šiuo atveju, kai kalbame apie tų lapų virtimą juodąja arbata. Tikslesnis terminas būtų „oksidacija“. Taigi, arbatmedžių lapai + deguonis + fermentas koks nors, tarkim, polifenolių oksidazė... Rezultatas – juodoji arbata. Polifenolių oksidazė su deguonimi vienus polifenolinius junginius...