Kaip lengva būti arčiau gamtos...
Krepšelis 0

LABAI TRUMPAI APIE ŽALIĄJĄ IR JUODĄJĄ ARBATAS

Edvardas Kazlauskis antioksidantai arbata fermentacija gaurometis juodoji arbata oksidacija žalioji arbata

Va, skaitau internetiniame laikrašty apie jauną gražią panelę, kuri važiavo į arbatos kraštą, baigė ten arbatos mokyklą, gavo diplomą ir pasidalijo žiniom apie arbatas. Šaunu. 
Tik ką mokė toje mokykloje, jei pašnekovė primygtinai mus tikina, kad antioksidantinės žaliosios ir juodosios arbatos savybės yra tokios pat?.. Nežinau. Taigi taigis...
Visi juk žino, kad juodoji arbata yra fermentuoti žali neapdoroti arbatmedžių lapai, nors terminas „fermentacija“ gal nelabai ir tinka šiuo atveju, kai kalbame apie tų lapų virtimą juodąja arbata. Tikslesnis terminas būtų „oksidacija“. 
Taigi, arbatmedžių lapai + deguonis + fermentas koks nors, tarkim, polifenolių oksidazė... Rezultatas – juodoji arbata. 
Polifenolių oksidazė su deguonimi vienus polifenolinius junginius paverčia kitais polifenoliniais junginiais, pvz., teaflavinais ir tearubigenais, kurie ir suteikia juodajai arbatai jai būdingą spalvą ir skonį. Liuks, skanu gardu.
Žalioji arbata, jau dabar kiekvienas kaimo brisius tai žino, pasižymi stipriomis antioksidantinėmis savybėmis. Oksidacija – tai destrukcija; virsmas; tai lapų puvimas, malkų degimas židiny, tai geležinės vinies, įkaltos sienoje kepurei pakabinti, rūdijimas... 
Tokie ir panašūs procesai vyksta ir mūsų organizme; deja, dažnai jie yra nepageidaujami, pražūtingi. Žaliosios arbatos medžiagos, ypač epigalokatechingalatas, išgertos mūsų, pasiaukoja ir oksiduojasi anksčiau, nei mūsų organizmo ląstelės ar organizme esančios mums reikalingos medžiagos.
Bet juodosios arbatos gamybos procese epigalokatechingalatas virsta į jau minėtus teaflavinus ir tearubigenus. Taigi, mes prarandame tą medžiagą, kuri turėjo mus gelbėti nuo oksidacinių reikalų organizme. Nebėr epigalokatechingalato, nebėr... Ir teip žiūrėkim, ir teip... Nebėr. 
Na, niekas nesako, kad teaflavinas ar tearubigenas neturi antioksidantinių savybių. Turi. Tik jų tosios savybės yra dvigubai silpnesnės nei tų medžiagų, iš kurių jie atsirado. Deja. 
Tie patys procesai vyksta ir „fermentuojant“ gauromečių lapus. Žiauriai madingas reikalas. Pilnas feisbukas liaupsių, pardavimų reklamos, receptų... 
Gardus tas „fermentuotų“ gauromečių užpilas, gardus, bet dalis medžiagų jame yra nužudyta. Kalbėkit, ką norit, bet tokiame užpile sveikatos tikrai yra mažiau. Deja...
Taigi, jei važiuosit į kokią nors mokyklą, būtų ne prošal iš anksto pasitikrinti, o ko gi ten moko...

Konsultantas
Edvardas Kazlauskis, 2019
Puodelis – mano kompiliacija iš freepic`o.



Senesni