Kaip lengva būti arčiau gamtos...
Krepšelis 0

Apie nerūgštų vitaminą C

Edvardas Kazlauskis

Dažnai maisto papildų sudėtyje yra kalcio askorbato. Kas tai? Tai tiesiog askorbo rūgšties (vitamino C) kalcio druska. Tokia druska pasižymi visomis vitamino C savybėmis, bet yra nerūgšti. Visiškai visiškai nerūgšti.
Nors kalcio askorbatas yra brangesnis už askorbo rūgštį, kartais verta rinktis būtent kalcio askorbatą. Kodėl? Dėl to, kad yra nerūgštus. Matote, kartais vitamino C reikia didesnių dozių (peršalimas, onkologinės ligos ir pan.), bet askorbo rūšties rūgštumas riboja didelių dozių pasirinkimą – pasidaro jautrūs dantys, dirgina skrandį ir žarnyną, galimas net viduriavimas ir t. t. Va, būtent tokiais atvejais į pagalbą ir ateina kalcio askorbatas.

Rinkoje galima rasti dar kelias askorbo rūgšties druskas – kalio askorbatą ir natrio askorbatą. Mažomis dozėmis jie abu tinka kaip vitamino C šaltinis, bet didelėmis dozėmis jų vengčiau. O vengčiau dėl to, kad kalio askorbatas organizme atpalaiduoja kalio joną. Suprantama, kalis yra gerai, bet didelės kalio dozės tikrai gali pridaryti bėdų. Panašiai yra su natrio askorbatu. Jis atpalaiduoja natrio jonus, na, o kiekvienas juk žinome, kad natrio mes ir taip gauname per daug (su valgomąja druska, sūdytu maistu).

Taigi kalcio askorbatas galėtų būti optimalus pasirinkimas, kai mes nenorime ar negalime vartoti askorbo rūšties.



Senesni Naujesni