Kaip lengva būti arčiau gamtos...
Krepšelis 0

Įdomi ir naudinga maisto papildo forma: mikrosferos

Edvardas Kazlauskis damiana eleuterokokas mikrosferos Turnera ženšenis

Pastaruoju metu į madą ateina daugiau ar mažiau naujos maisto papildų formos – mikrosferos. Išoriškai – tai paprastos kapsulės, kurių viduje yra ne augalų ar vitaminų milteliai ar miltelių pavidalo augalų ekstraktai, bet mikrosferos (mikrogranulės). Tai – maži grūdeliai (1–1,5 mm skersmens), kurie sudaryti iš kelių maistinių medžiagų ar jų ekstraktų sluoksnių ir kurie turi skirtingą tirpimo ir maistinių medžiagų atpalaidavimo laiką (žiūr. nuotrauką).

Panagrinėkime mikrosferą (žiūr. paveikslėlį). Dažniausiai ji sudaryta iš branduolio ir 3 sluoksnių. Kiekvienas sluoksnis ir branduolys tirpsta skirtingu laiku. Tarkime, gamintojas nusprendė, kad kiekvienas sluoksnis tirps 3 valandas, taigi, virškinamajame trakte pirmas pradės tirpti ir atpalaiduoti maistines medžiagas paveikslėlyje pavaizduotos mikrosferos išorinis trečiasis sluoksnis ir jis pilnai ištirps per tris valandas. Po 3 valandų pradės tirpti kitas sluoksnis ir t. t. Branduolys ištirps po 12 val. Tokiu būdu organizme bus palaikoma daugiau ar mažiau pastovi maistinių medžiagų koncentracija, bet nebus koncentracijos „piko“ iškart po maisto papildo suvartojimo.

Bet apie mikrosferas reikia žinoti dar šį bei tą.
Tarkim, jums į rankas pakliuvo maisto papildas su juodųjų eleuterokokų ar kininių ženšenių ekstraktais (tokie yra notifikuoti ir mūsų parduodami maisto papildai, pvz., VITOL PLUS). Kaip žinia, abu augalai yra tonizuojantys, stimuliuojantys ir teigiamai veikiantys imunitetą (įskaitant, bet neapsiribojant). Ryte nėra jėgų, tonusas – kritęs, neišsimiegojau, bet susitikimas – ant nosies… Kaip elgsitės? Kapsulė eleuterokokų ekstrakto (ar jo derinio su ženšenių ekstraktu), atrodo, gali išspręsti, bent laikinai, šią problemą. Bet, jei kapsulėje bus šie maži gražūs įvairiaspalviai grūdeliai, jūs savo problemą išspręsite lėčiau, nei jums gal būt norisi, bet užtikrintai.
Ir nieko keisto – visa minėtų augalų 12 valandų dozė, esanti kapsulėje, organizmą juk pasieks palaipsniui plius minus per 12 valandų, o ne per pusvalandį.
Arba atvirkščias pavyzdys: mikrosferos su valerijonų, gudobelių ar kitų nervų sistemą slopinančių augalų ekstraktais (tokie pas mus yra maisto papildai TENSIVEL, SEDANER). Jei kankina nemiga, akivaizdu, kad gali kilti noras tokį maisto papildą vartoti 20–30–60 min. prieš miegą… Kaip supratote, iš mikrosferų visas vaistažolių ekstraktas organizmui bus „atiduotas“ ne per pusvalandį, o per visą naktį. Tai žinodami, mes maisto papildą su tokiomis mikrosferomis vartosime tik tada, kai mums reikės pagalbos susidorojant su pastoviais, bet ne ypač stipriais, dirgikliais, pvz., laikinais kasdienio darbo nesklandumais, įtampa visos darbo dienos metu ar pan., o vakare vartosime, kai prabundama naktį. Užmigimui lengvinti juk galima vartoti melatoniną.

Pas mus galite įsigyti tokius maisto papildus mikrosferose: be minėtų juodųjų eleuterokokų šaknų ekstrakto (ELEUTEROCOCO) ar eleuterokokų šaknų ekstrakto derinio su ženšenių šaknų bei turnerų žolės ekstraktais ir bičių pikiu (VITOL PLUS) dar rasite turnerų žolės ekstrakto (DAMIANA), balamedžių žievės ekstrakto (PAU D`ARCO), jonažolių žolės ekstrakto (HIPERICO) bei dar keletą kitų.

Vaistininkas Edvardas Kazlauskis
Piešinys – gamintojo informacinio leidinio iliustracijos kompiliacija.
Nuotrauka E. Kazlauskio.



Senesni Naujesni